صفات ریخت شناسی زعفران

صفات ریخت شناسی زعفران

با دارینا زعفران همراه باشید…🌷😃🌷

اگر بخواهیم زعفران یا همان زرپران را از لحاظ ریخت‌شناسی مطالعه کنیم  ، باید تک تک اجزا آنرا موشکافانه بررسی نمائیم : 

کلیه حقوق مادی و معنوی اثر مرتبط با دارینا زعفران بوده و استفاده بدون منبع از نظر شرعی و قانونی خلاف می باشد ، لطفا فرهنگ سازی کنیم و منبع را درج نمائیم .

 اگر بخواهیم زعفران یا همان زرپران را از لحاظ ریخت‌شناسی مطالعه کنیم  ، باید تک تک اجزا آنرا موشکافانه بررسی نمائیم : 

سوخ یا پیاز یا بُنَه ( Corm ) :

( بیضوی پخ ، لوزی ، تخم‌مرغی ، دایره‌ای و یا بیضوی پهن ) نمونه هایی از وضعیت ظاهری پیاز هستند  .  پهنای گردن پیاز یکی از مواردی است که مهم بوده و همواره در حال بررسی است و شامل موارد زیر است : خیلی باریک ، باریک ، بسیار پهن . قاعدهٔ یا ته پیاز  ممکن است کمی  گرد و یا تورفته باشد . در تحقیقات مشخص شده است  که ضخامت قطر پیاز در ابتدا و انتها هم چنین در وسط پیاز موجب ایجاد تفاوت در سوخ شده است. باید اینرا یادآور شویم که : شکل پیاز از لحاظ استفادهٔ در بازار و خرید و فروش آن  از صفات بسیار مهم آن می‌باشد .پیاز زعفران دارای الیاف قهوه‌ای‌رنگ است که در برخی گونه‌ها بسیار فشرده و در برخی دیگر کم‌پشت‌تر

 

🌷با کلیک بر روی این متن زعفران قائنات را هم اکنون سفارش دهید🌷

 

می‌باشد تا حدی که به نگاه کردن به پیاز میتوان  رنگ سفید داخل پیاز را براحتی مشاهده کرد . مانند اکثر گیاهان دارویی پیاز زعفران نیز حالت چندقلو بودن را داراست . اگر آنرا چشیده باشید طعمی شیرین دارد .

 

برگ سوزنی یا چمچه (Leaves) :

بعد از پیاز دومین قسمتی که شما مشاهده میکنید چمچمه نام دارد و با جوانه زدن در سطح خاک دیده می‌شود . اندازه آن بسته به نوع محصول کاشته شده متفاوت است . برگها معمولاً بعد از ظهور گل‏ها پدیدارمی شوند ، مگر آنکه در آبیارى اول زعفران عجله کنیم  که در این حالت برگها جلوتر از گل‏ها ظاهر می‏شوند و در برداشت گل اذیت ایجاد میکنند . برگهاى هر پیاز که در داخل یک چمچه قرار دارند ، بین ۵ عددتا ۱۱ عدد می‏باشد و کشیده و باریک (سوزنی شکل ) هستند و اندازه آنها در نهایت ۳۰ تا۶۰ سانتی‏متر می باشد .جالب است بدانید که : برگهاى زعفران در اردیبهشت ماه خزان می‏کنند .

 

گلبرگ یا کاسبرگ  (Petals) :

نخستین قسمتی که بعد از اولین آبیارى پاییزه ظاهر می ‏گردد گلبرگ می باشد  . از میان برگ ها ، ساقه ای گلدار رشد می نماید که در نهایت هر ساقه شامل ۳ گل می شود ، پوشش گل از ۳ گلبرگ و ۳ کاسبرگ هم رنگ تشکیل شده است ، پرچم‏ها سه عدد و بساک آنها به رنگ زرد می‏باشد و رنگ آن بسته به نوع محصول کاشته شده متغییر است . هم چنین  ضخامت گلبرگ ها ممکن است کم تا زیاد باشد .خنده دار است اما در گذشته که خواص گلبرگ به اثبات نرسیده بود پس از چیدن گل زعفران و جداسازی کلاله ها ،گلبرگ را دور می ریختند ! گلبرگ ها در صنایع دارویی و تزئینات کیک و شیرینی سازی ،بستنی سازی ( آنتوسیانین [ Anthocyanin ] موجود در گلبرگ دلیلی است که به جای رنگ های مصنوعی و خوراکی از گلبرگ در بستنی سازی ، تولید ژله و نوشیدنی ها استفاده کنند ) ، صنعت رنگرزی ، صنایع آرایشی بهداشتی و پاک کننده ها استفاده می شود . شایان ذکر است که گلبرگ طی تحقیقات انجام شده گلبرگ به شرطیکه بدون سم و مواد شیمیایی باشد  مانند زعفران ارزشمند است که البته چین یکی از کشور هایی است که تمایل بسیار زیادی به این گلبرگ ها دارد چرا که معتقدند این گلبرگها خواصی به اندازه خود زعفران دارند !  آنها اعتقاد دارند که مصرف گلبرگ باعث کاهش فشار خون ، درمان افسردگی ، جلوگیری از سرطان کبد ، تسهیل در قاعدگی ، جلوگیری از نابینایی ، کاهش فشار عصبی ، تقویت حافظه ، افزایش جریان خون ، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی .

 

خامه یا کنج یا سفیدی  (Style) :

کنج یا خامه از روى تخمدان بیرون آمده و به سه کلاله قرمز عنابى به طول ۲-۴ سانتی‏متر ختم می‏ شود ، هنگامینکه زعفران سرگل را از زعفران دسته جدا می کنند ، قسمت سپیدی باقی می ماند که آنرا خامه یا کنج و… می نامند . این قسمت دارای مواد چرب ، املاح معدنی و موسیلاژ است زردرنگ است که در برخی گونه‌ها مانند زعفران خزری بسیار پررنگ و در گونه‌هایی دیگر مانند زعفران زاگرسی کمرنگ تر می‌باشد. این تفاوت رنگ به نسبت کارتنویید موجود در آن‌گونه بستگی دارد . این محصول بیشتر برای عطر عالی که دارد استفاده می شود و به تازگی در  دبی و چین مشتری پیدا کرده است . کنج دارای عطر است و به دلیل اینکه املاح و مواد مغذی از ریشه به سمت کلاله از این مسیر میگذرند دارای کمی رنگ زعفرانی است البته بوی آن به دلیل مرطوب بودن آن است و به محض خشک شدن اندکی از بوی آن کاهش می یابد . در گذشته خامه زرپران توسط دانشمندانی همچون ذکریا و ابوریحان بیرونی و ابن سینا مورد ارزیابی قرارگرفته است و به گفته این بزرگان برای بیماری های یرقان ، تقویت قوای جنسی ، کبد و اعصاب مفید است  ( ریشه سفید زعفران تنها فاقد کروسین [ Crocine ] است ) .

 

کلاله   (Stigma ) :

کلاله همان قسمتی است که ما آنرا به عنوان زعفران می شناسیم  . داراى رنگی قرمز است که بسته به تعداد زیادى از رنگ دانه ‏هاى محلول درآب شامل کروسین [ Crocine ] و کروستین [ Crocetine ] و نیز محلول در چربى شامل لیکوپن [ Lycopene ] و کاروتن [ Carotene ] و کارتنوئید [ carotenoids ] ممکن است طیف رنگی شامل  قرمز پررنگ تا نارنجی کمرنگ را  شامل شود .

رنگ کلاله ها به میزان کارتنوئید و لیکوپن موجود در آن بستگی دارد .

 کلاله طعمی تلخ دارد که بسته  به مقدار ماده ای به نام پیکروکروسین [ Picrocrocine ] متفاوت است  .

و در نهایت کلاله با  عطر دلپذیرى که دارد آدم را سرمست می کند ، این عطر مربوط به روغن‏هاى فرار آن مى‏باشد که این اسانسها بسادگى اکسیژن را جذب کرده و به مایع غلیظ و قهوه ‏اى رنگى به نام سافرانال [ Safranal ] تبدیل می ‏شوند . 

کلاله سه‌شاخه‌است و اندازهٔ آن نسبت به گلبرگ ها گاهی  تفاوت می کند و شاید بلند ، مساوی یا کوتاه تر از گلبرگ باشد (جالب است بدانید که در ایران همه گونه‌های مختلف بلندتر ، کوتاه‌تر و تا اندازه‌ای برابر زعفران وجود دارند )

قسمت انتهایی کلاله  چین‌خورده است و بسته به نوع محصول کاشته شده متغیر می باشد هم چنین  عرض دهانهٔ نیز بسته به محوصل کاشته شده متغیر است . 

کلاله مهم ترین بخش تجاری زعفران است  .

 

پرچم ( Stamen ) :

گل ها دارای ۳ پرچم و ۱ مادگی منتهی به کلاله هستند .

زعفران علاوه بر داشتن مقام ارزشمند ترین ادویه در جهان ، مجموعه ای از ویژگی های زراعی و زیست محیطی منحصر به فرد مانند :
استفاده نسبتا کم از آب  ، رشد و توسعه در پاییز و زمستان ، شاخص برداشت بسیار پایین و… را داراست . علاوه بر این، دارای سه ویژگی کیفی استثنایی است (عطر ، طعم و رنگ زرد )  مجموعه ای از ویژگی های منحصر به فرد خود را برای صنایع دارویی ، مواد غذایی و صنایع نساجی داراست . با ۱۰۰،۰۰۰ تا ۲۰۰،۰۰۰ گل میتوان یک کیلوگرم ادویه زعفران (حدود ۹۰۰،۰۰۰ دانه خشک) را بدست آورد . عملکرد متوسط ​​حدود ۱۰ کیلوگرم زعفران در هر هکتار  است، اما این رقم بسته به نوع کشور  ، زمین  و اقلیم و شیوه های زراعی بسیار متفاوت است . قیمت بالای زعفران به دلیل کار بسیار  برای کشت ، برداشت و دست زدن به آن است هم چنین خواص منحصر بفرد این گیاه جادویی .

 

🌷با کلیک بر روی این متن زعفران قائنات را هم اکنون سفارش دهید🌷

 

مطالب مرتبط و منابع :

زعفران یا همان زرپران چیست؟

چگونه زعفران اصل بخریم ؟ [بررسی راه های شناسایی زعفران اصل و تقلبی ]

دستگیری فروشندگان زعفران تقلبی در مشهد

نخی با رنگ و بوی زعفران !

http://www.akairan.com
https://fa.wikipedia.org
http://crocusbank.uclm.e

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X